Krémes rizspuding

Nem szeretem a rizst. Pontosabban már kezdek megbarátkozni vele, de sokáig eszembe sem jutott volna bármit készíteni, amiben előfordul. Ez a desszert szuper olyan szempontból is, hogy nincsenek benne a rizs apró szemcséi, hiszen rizslisztből készül. Először malabi formájában kóstoltam a rizsliszt alapú édességet, abban a rózsavíznek köszönhetően inkább a parfümös ízek dominálnak. Ezzel szemben a következő rizspuding vaníliás, a tetejére helyezett narancs és pisztácia pedig csak hab a tortán. Az eredeti recept a TV Paprikán futó Desszert Angélával műsorban volt (nézzétek, nagyon klassz a műsor, és fantasztikus édességek készülnek benne), de nálunk ennek az adagnak minimum dupláját kell készíteni, hogy elég legyen. A recepten minimálisat módosítottam.




Hozzávalók:

-5 dkg rizsliszt
-5 dl tejszín
-4 dl tej
-12 dkg cukor
-2 vaníliarúd
-csipet só

-2 narancs
-1 dl víz
-4 dkg cukor
-1 TK. narancskivonat
-hámozott, sótlan pisztácia

A rizslisztet a tejszínnel alaposan kikeverjük kézi habverő segítségével. A tejet a cukorral, a csipet sóval és a vaníliák kikapart magjaival feltesszük főzni. Mikor felforrt, csomómentesre keverjük a rizslisztes keverékkel. Visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy besűrűsödjon. Edényekbe tálaljuk, és ott hagyjuk kihűlni és behúzni.
A narancsos feltéthez a cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk. A narancsok közül egynek a héját lereszeljük, és beletesszük a cukorszirupba. A narancskivonatot is beleöntjük. A narancsokat kifilézzük, és a szeleteket a szirupba forgatjuk. A pisztáciát kicsit összeaprítjuk. Tálaláshoz a filézett narancscikkeket ráhelyezzük a pudingra, és jó alaposan megszórjuk a pisztáciával.

Megjegyzések