Lemon curd

A citrom ízével nem tudok betelni! Képes vagyok akár nyersen, cikkekre vágva enni, a limeról nem is beszélve. A lemon curd története egészen a 19. századig nyúlik vissza, akkoriban brit területeken a tea mellé szolgálták fel. Elkészítése nagyon egyszerű, íze pedig az aránylag sok citrom (összehasonlítva mondjuk egy pite töltelékével) miatt intenzív. Készíthetjük narancsból, de akár málnából is.





Hozzávalók: (2 fő részére)

4 db citrom
4 db tojás
200 g puha vaj
160 g porcukor

A citromokat alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk. A citromok héját a porcukorral összekeverjük. Beleverjük a tojást is, és kézi habverővel elkeverjük. A porcukrot átszitáljuk, ezt is a tojásos-citromos keverékhez adjuk. Gőz fölött állandó kevergetés mellett 82 fokig melegítjük, majd levesszük a gőzről, és még mindig kevergetve hagyjuk legalább 60 fokig lehűlni. Én itt átszitáltam a masszát, mert krémesebb, egyenletesebb lesz, ha nincsenek benne az apró héjdarabkák. A vajat is hozzáadjuk: kisebb adagonként keverjük bele, ezt már célszerű robotgéppel elegyíteni.
Mikor egynemű az állaga, kis tálkákba vagy poharakba betöltjük. Ha kibírjuk, hogy ne fogyjon el mind, a hűtőben pihenve éjjel másnapra lesz tökéletes.

Megjegyzések