Fehérrépa-krémleves currys betéttel

A blogban szereplő bakery alól kis kitérő következik, hiszen a következő recept egy leves lesz. Amikor elkezdtem írni a blogot, már akkor felmerült bennem ez a probléma, de nem jutott eszembe más név. Azért annyi mentségem van, hogy a levesbetét sütőben sül. :)

A recept egy rendkívül színes, sokoldalú könyvből származik, de Chili&Vaníliánál is találtam hasonló levest, a betét az ő ötlete alapján készült. Az eredeti receptben zeller van a fehérrépa helyett, a krumplit kihagytam, és mivel épp volt itthon édesburgonyánk, az is került bele. Utóbbival megpróbálom jóvátenni a sok-sok cukrot, ami a többi receptben szerepel, hiszen az édesburgonya (semmi köze a burgonyához) nagyon egészséges, tele van vitaminnal és antioxidánssal.




Hozzávalók: (2-3 személy részére)
-6-8 közepes méretű fehérrépa
-1 nagyobb édesburgonya
-2 kisebb zöldalma
-1 fej vöröshagyma
-1 EK. vaj
-1/2 liter alaplé/húsleves
-1 dl tejszín
-2 EK. méz
-2 EK. olívaolaj
-1 kk. curry madras fűszerkeverék

A fehérrépákat, az édesburgonyát és az almát megpucoljuk, majd nagyjából egyforma darabokra aprítjuk, a hagymát is apróra felvágjuk. A vajat felolvasztjuk, a hagymát üvegesre pároljuk rajta. Rádobáljuk az édesburgonyát, az almát, és a fehérrépa felét, kicsit átforgatjuk. Felöntjük az alaplével és a tejszínnel, és kb. 10-15 perc alatt puhára pároljuk a zöldségeket. Végül botmixerrel alaposan összekeverjük.

A levesbetéthez összekeverjük az olajat, a mézet, a curry madras fűszerkeveréket, sózzuk, borsozzuk. A kockára vágott fehérrépát beleforgatjuk a keverékbe. Előmelegített sütőben sütőpapíron 200 fokon 15 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzések