Ragacsos rizs mangóval

Kedvenc szakácskönyveim felsorolásából nem maradhat ki Jean-Georges Vongerichten Simple to spectacular című könyve. A mű lényege, hogy van egy alaprecept vagy alapanyag, amit aztán továbbfejleszt, és egyre bonyolultabb, egyre összetetteb ételek készülnek belőle. A ragacsos rizs is öt fantasztikus recept kiindulópontja: használja egyszerűen főve, palacsintában, vagy mangóval. Utóbbi lesz a következő bejegyzés főszereplője, ami egy tipikus thai étel. A blogban szereplő változat nem egészen úgy készült, mint az a könyvben szerepel. (ott a beáztatás után egy pamutkendőben főzik készre a rizst, majd cukorsziruppal és kókusztejjel öntik le) Ez a recept azonban pillanatok alatt készen van, annyira kell csak előre gondolkodnunk, hogy a ragacsos rizst be kell áztatni vízbe 2-3 órára, de a legjobb, ha egész éjszaka benne hagyjuk. Ragacsos rizs manapság már könnyen beszerezhető, akár az interneten is lehet rendelni. Én személy szerint nem szeretem a szezámmagot, ezért nem szerepel a fotón sem, de úgy igazán autentikus. Épp volt itthon thai mangónk, de a hagyományossal is tökéletes lesz.




Hozzávalók: (2 fő részére)
-200 g ragacsos rizs
-500 ml kókusztej
-60 g cukor
-1 lime
-csipet só
-pirított szezámmag
-1 thai mangó


A ragacsos rizst 2-3 órárara bő vízbe áztatjuk, de akár több ideig is hagyhatjuk benne. A kókusztejet a cukorral és a csipet sóval feltesszük főzni. Mikor felforrt, a beáztatott, lecsepegtetett, rizst is beleöntjük, és folyamatosan kevergetve közepes lángon tejberizs állagúra főzzük. Mikor már majdnem kihűlt, belefacsarjuk a lime levét, és belereszeljük a héját is. A szezámmagot szárazon megpirítjuk. Tálaláskor kevés szezámmagot szórunk rá, majd a mangót felkockázzuk, és azt is ráhelyezzük.

Megjegyzések