Puha mézeskalács

Mióta az eszemet tudom, a karácsony előtti készülődés nálunk nem múlhat el mézeskalács sütése nélkül. :) Évekig a fűszerkeverék hátulján lévő recepttel próbálkoztunk, de soha nem sikerült jól. Voltak kísérleteink egyéb receptekkel, trükköztünk mindenhogy, de igazából egyik sem hozta meg a várva várt eredményt. Egészen néhány évvel ezelőttig, mikor legkedvesebb Unokanővérem (köszi Gabi :)) megtalálta ezt a változatot. Azóta minden évben így készítjük, és még nem volt olyan, hogy ne fogyott volna el az utolsó szemig. Nem az a klasszikus mézeskalács, inkább a puszedli és a mézeskalács keresztezése, de annál puhább és finomabb. Ráadásul nem keményedik meg 1-2 hét alatt sem. A tésztával nehéz dolgozni, de higgyétek el, hogy megéri!

Díszítéshez a Dr. Oetker színes cukorírókat használtam, ehhez a mennyiséghez három teljes dobozzal elfogyott.




Hozzávalók:
800 g + 100 g liszt
250 g porcukor
3 KK. mézeskalács-fűszerkeverék
250 g langyos méz
2 tojás
1 EK. zsír
6 EK. baracklekvár
15 g szalalkáli
15 g szódabikarbóna
2,5 dl forralt tej

kb. 8 tojás sárgája a lekenéshez, amihez 2 EK. tejet kevertem


A 800 g lisztet összesztiáljuk a porcukorral és a fűszerkeverékkel, majd hozzátesszük a tojásokat, a mézet, a lekvárt, és a zsírt. A tejet felforraljuk, és hagyjuk kicsit lehűlni. Az egyik felében a szódabikarbónát, a másikban a szalalkálit futtatjuk fel, majd ezeket is a masszához keverjük, és tésztává gyúrjuk. Meglisztezzük a tetejét, és lefóliázva egy éjszakán át a hűtőben pihenetjük.

Másnap a maradék 100 g lisztet is beledolgozzuk a tésztába úgy, hogy miközben sodorjuk ki, előtte a kis cipókat meggyúrjuk, és elosztva belegyúrjuk a lisztet is. Tehát nem kell egyszerre felvegye, ez az a lisztmennyiség, amin aztán sodrunk is. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Nem légkeverést használtunk, hanem alul-felül sütést. 

A tészta kisodrásánál figyelni kell arra, hogy rendesen meghíznak a sülés közben, célszerű tehát vékonyra hagyni, kb 2-3 mm vastagra. A tetejét a tojássárgája-tej keverékkel vékonyan megkenjük, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és mehetnek is a sütőbe. Az első pár adag 9 percet sült, a vége felé elég volt a 7-8 perc is. Ebből a majdnem 1 kg lisztből nekem az alsó képen látható mennyiség lett. 

Mikor kihűltek, jöhet a díszítés. Ez a kész cukormáz kb. 30 perc alatt meg is száradt, utána már bátran pakolhatjuk őket egymásra is.


Megjegyzések