Reszelt kakaós-túrós süti

Magyarországon szerintem ember nincs, aki ezzel a sütivel ne találkozott volna még. Finom, gyorsan elkészíthető, és plusz egy jó pont nálam, hogy hasonlít a Túró Rudira. :)
Az eredeti recepthez képest vannak benne módosítások, szerintem így még finomabb. Nem használok Ramat, sem vaníliás cukrot, helyette valódi vanília és igazi vaj kerül bele.




Hozzávalók:
400 g liszt
160 g cukor
3 csapott TK. sütőpor
30 g kakaópor
250 g vaj
1 tojás sárgája
1 EK. vaníliakivonat

1000 g krémes túró
260 g porcukor
1 vanília kikapart magja
3 tojás sárgája
4 tojásfehérje
1 citrom reszelt héja

A tésztához a lisztet a kakaóval és a sütőporral összeszitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot is. Utána mehet bele a többi: a tojás sárgája, a vaníliakivonat (szokásos: végre értelmes felhasználást nyer a vodka a már kikapart vaníliarudakkal :)), és a szobahőmérsékletű vaj is. Összemorzsojuk, tésztává gyúrjuk, de nem szabad túl sokáig dolgozni: épp csak álljon szépen össze. Felezzük el, és fóliában mehet is a hűtőbe minimum 30 percre pihenni.
Közben a sütőt előmelegíthetjük 180 fokra légkeverésen. A krémes túrót (nem krémtúró, hanem így kapható krémes túróként) kézi habverővel átkeverjük, beleszitáljuk a porcukrot, a vanília kikapart magjait hozzátesszük, majd mehet bele a citromhéj és a 3 tojássárgája is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és 3 részletben szépen beleforgatjuk a túrós keverékbe (az első harmadnál még nyugodtan keverhetjük erősebben, a másik két harmadnál már óvatosabban).
A tésztákat kivesszük a hűtőből, és nagy lyukú reszelőn először az egyik adagot sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük. Rásimítjuk a túrós tölteléket, majd ráreszeljük a másik tésztafelet is. 40 percig sütjük.

Megjegyzések