Epres tarte

Igazi bogyósgyümölcs-függőként ez a kis sütemény a szívem csücske lett :)
Minden évben ilyen időszakban degeszre eszem magam eperből, lehet az süteményben, fagyiban, turmixban, salátában vagy csak natúrban. Készíthetjük a tarte-ot bármilyen krémmel, díszíthetjük szezonális gyümölcsökkel, csokoládéval, tényleg csak a képzeletünk szabhat határt. Alapját egy finom omlós tészta adja, a krém csurig van eperrel, a tetejére pedig bogyós gyümölcsöket tettem.




Hozzávalók: (20-22 db tarte)
Tészta:
400 g finomliszt
350 g vaj
150 g porcukor
50 g mandulaliszt
1 csipet só
2 kisebb tojás

Krém:
1 kisebb citrom kifacsart leve
200 g tej
90 g cukor
320 g eper
40 g keményítő
170 g tejszínhab
7 g lapzselatin

Friss gyümölcs a díszítéshez



A linzertésztához a vaj legyen hűtőhideg! Először a vajat a porcukorral elmorzsoljuk (én a hideg vajat általában a reszelő legnagyobb lyukán reszelem át), majd mehetnek bele a tojások, végül a szárazanyagok. Összegyúrjuk ügyelve arra, nehogy túldolgozzuk. Felhasználás előtt legalább 30 percet hűtőben pihentetjük. Kb. 2-3 mm-re kisodorjuk, és a kivajazott-kilisztezett tarte-formákba simítjuk, villával megszúrkodjuk. 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük. (nekem pont 13 perc kellett neki légkeverésen)

A krémhez a cukrot a tejjel felmelegítjük. Mikor már langyos, egy kevéskét (kb. 1 dl) kiszedünk belőle, és a keményítőt elkeverjük ezzel. Az eperre ráöntjük a felmelegített tejes cukrot, majd a keményítős tejes keveréket és a citromlevet is, és botmixerrel simára dolgozzuk. Edényben a tűzre visszatesszük, hogy sűrűsödjön. Mikor már alakul az állaga (gyakorlatilag a keményítőtől puding sűrűséget fogunk elérni), leszedjük, és a hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatinlapot is belekeverjük. A tejszínhabbal lazítjuk a krémet. Kb. 1 órára a hűtőbe tettem, ezalatt kicsit behúzott, majd a linzertésztára nyomjuk habzsák segítéségvel.

Legvégén a tetejét ízlés szerint friss gyümölccsel díszítjük. 

Megjegyzések