Mákos guba vaníliamártással

Ha meg kellene határoznom a három kedvenc desszertemet, az első helyen a madártej lenne, másodiknak mindenképp a mákos gubát tenném, a harmadikra pedig minden más édességet, ami csak a világon létezik (kivéve persze egy-két dolgot). Nagyjából így állna össze az én TOP 3-as listám :)


Figyelem, ez a mákos guba azonban nem az a mákos guba, ez annál sokkal-sokkal jobb és finomabb. Nem látott szikkadt kiflicsücsköket, hígan folyó, vaníliasodónak csúfolt lötyit, és sorolhatnám. Ebben valódi vanília, sok kalács, és igazi sűrűn folyó vaníliás öntet van. Az eredeti recept Mautner Zsófi első, Chili és vanília könyvéből származik. Hogy még krémesebb és finomabb (és persze a lelkiismeretemnek és a kalóriaszámlálómnak még rosszabb) legyen, dupla annyi benne a tojássárgája, a tej nagy részét tejszínre cseréltem, és valamivel nagyobb adaggal szoktam nekiállni. Nem annyira pepecs, bár azért munkaigényesebb a "hagyományos" változatnál, de higgyétek el, megéri!




Hozzávalók: 
(ebből az adagból 5-6 ember biztosan jól fog lakni)

Mákos guba:
2 db egyenként 250 g-os sima fonott kalács
150 g darált mák
120 g porcukor
5 tojássárgája
75 g kristálycukor
6 dl tej
3 dl tejszín
1 vaníliarúd kikapart magja és a héj is
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja 
vaj
méz (szintenként 1-1,5 EK)

Vaníliamártás:
3 dl tejszín
1 dl tej
1 nagy narancs reszelt héja
4 tojássárgája
75 g cukor
1 vaníliarúd kikapart magja és héja



A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kalácsot kb. ujjnyi szeletekre vágjuk. A darált mákot összekeverjük az átszitált porcukorral. A tejet és a tejszínt a csipet sóval, a narancs és a citrom reszelt héjával és a vaníliarúd kikapart magjaival és héjával feltesszük melegíteni, nem kell felforralni, de azért kezdjen gőzölögni. A tojások sárgáját a 75 g cukorral fehéredésig keverjük robotgéppel. Mikor a a tejes keverék már elég meleg, állandó kevergetés mellett a cukros-tojásos masszához adjuk úgy, hogy szitán átcsorgatjuk, így a citrushéjak és a vaníliahéj nem kerülnek bele. (a vanília szerencsére iiiiiigen :)) Ezt a keveréket aztán lassú tűzre visszatesszük melegíteni, és állandó kevergetés mellett vigyázva, nehogy meghaladja a 82 fokot, kicsit besűrítjük. Nem kell megijedni, ez akkor is folyékony állagú marad.
Egy nagyobb jénai edényt kivajazunk, és belerétegezünk egy szint kalácsot. A vaníliás keverékkel nyakon locsoljuk, várunk is, amíg beszívja rendesen. Meghintjük alaposan a mákos porcukorral, majd csurgassunk rá kevés mézet, és dobáljunk rá vajdarabokat. Ezt a rétegzést folytassuk addig, míg van az alapanyagokból. Nekem 3 szint lett. Az előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt sül meg.

Az öntethez a tejet és a tejszínt a narancs reszelt héjával és a vaníliarúd kikapart magjaival és héjával feltesszük melegíteni, nem kell felforralni itt sem. A tojások sárgáját a 75 g cukorral fehéredésig keverjük robotgéppel. Mikor a a tejes keverék már elég meleg, állandó kevergetés mellett a cukros-tojásos masszához adjuk a korbbiakhoz hasonlóan. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett besűrítjük ezt is szintén vigyázva, hogy ne menjünk 82 fok fölé, mert akkor kicsapódik a tojás.

Tálaláskor veszünk a mákos gubából, majd jóóóó alaposan nyakon csurgatjuk a narancsos öntettel. (ja, és a kalóriatartalmát nincs értelem megszámolni... :))



Megjegyzések