Matcha teás Mailänderli

Részben elcsúszott lesz a következő bejegyzés, mert a Mailänderli egy hagyományosan svájci édesség, melyet karácsony idején készítenek. Általában 2:1:1 arányban tartalmaz lisztet, curkot és vajat, és kötelező hozzávaló a reszelt citromhéj is.

Ez a változat Tanja Grandits ötlete alapján készült, aki hatalmas kedvenc :)
Ő is még karácsony előtt készítette, de szerinte sem kizárólag ilyenkor süthetjük. Citrom helyett lime került bele, van benne matcha tea is, és nem maradhatott ki az isteni vanília sem.

A matcha tea ma már könnyen beszerezhető, én ezt haszáltam hozzá.



Hozzávalók: (kb. 80-90 db)
250 g puha vaj
225 g cukor
2 tojás sárgája
2 egész tojás
500 g liszt
2 TK. match tea
1 csipet só
2 lime reszelt héja
1 rúd vanília kikapart magja

A puha vajat először robotgép segítségével alaposan elkeverjük a cukorral. Mikor már szinte teljesen feloldódtak benne a kristálycukor szemcséi, adjuk hozzá a tojások sárgáját, keverjük tovább a robotgéppel. Utána mehet bele a 2 egész tojás is, majd szépen sorban a só, a lime-ok reszelt héja, a vaníliarúd kikapart magja. Közben a lisztet a matcha teával szitáljuk össze, és kezdjük el ezt is adagolni a tojásos masszához. A végén már csak kézzel tudjuk gyúrni, esetleg dagasztó karral. Dolgozzuk sima tésztává, majd mehet fóliában a hűtőbe legalább 2 órára pihenni.

200 fokra melegítsük elő a sütőt. A tésztát liszetett deszkán nyújtsuk ki kb. 5 mm-re, majd tetszőleges formákkal szúrjunk ki belőle kis sütikéket, ízlés szerint díszíthetjük is mindenféle cukorkával. Sütőpapírra helyezzük, de mielőtt sütőbe tesszük, legalább 15 percre tegyük hideg helyre őket. 7-9 perc alatt sülnek készre.


Tanulság No. I.: legközelebb sokkal vastagabbra kell hagynom a tésztát - hiába, mindig tanul az ember. Ilyen vastagságban (na jó, vékonyságban) igazi ropogós kekszek, de amik kicsit vastagabbra sikerültek, szuper omlósak
Tanulság No. II.: a Dr. Oetker golyók nem bírják a sütést
Tanulság No. III.: el kell készítenem megint, hogy egy normális képet készíthessek, csak most nem volt időm erre, de így legalább tuti lesz megint majd ez a keksz :)

Megjegyzések