Epres tarte Vol. II.

Kezd egy kicsit egyhangúvá válni, hogy vagy epres desszert készül nálunk, vagy kis linzer kosárkák valamilyen töltelékkel. Nos, a következő recept azért is szuper, mert mindkettő igaz rá... :) Persze ez nem véletlen, tényleg ennek van a legnagyobb sikere mindig. 
Csak úgy zárójelben: a mai vendégseregnek lehet tényleg epermérgezése lesz estére, ugyanis még az én egyik nagy kedvencem, ez az édesség is lesz... :)

A tarte tésztája ugyanúgy készült, mint a múltkor, a töltelék pedig az új aktuális kedvencem, a namelaka lett ismét :) Az Anyák napi torta is ezzel készült, annak a receptje itt található meg. Ebben nem a főzőiskola féle arányokkal dolgoztam, hanem Baracskay Angélánál látottakkal (azt itt találjátok meg, és tessék megnézni a többi reeptjét is, mert FANTASZTIKUSAK!!!), ennek a mennyiségnek pont a dupláját készítettem, hogy elég legyen a tésztákhoz. 
Szóval semmi újdonság nem lesz a receptben, inkább a katasztrófa-turizmusra hasonlít, de azért a végeredmény finom lesz :)





Hozzávalók: (kb. 22 db tarte)
Tészta:
400 g finomliszt
350 g vaj
150 g porcukor
50 g mandulaliszt
1 csipet só
2 kisebb tojás

Krém:
200 g tej
10 g glükóz
8 g zselatinlap
400 g hideg tejszín
340 g 35 %-os Valrhona fehércsokoládé
2 lime reszelt héja

eper a díszítéshez


A linzertésztához a vaj legyen hűtőhideg! Először a vajat a porcukorral elmorzsoljuk (én a hideg vajat általában a reszelő legnagyobb lyukán reszelem át), majd mehetnek bele a tojások, végül a szárazanyagok. Összegyúrjuk ügyelve arra, nehogy túldolgozzuk. Felhasználás előtt legalább 30 percet hűtőben pihentetjük. Kb. 2-3 mm-re kisodorjuk, és a kivajazott-kilisztezett tarte-formákba simítjuk, villával megszúrkodjuk. 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük. (nekem pont 14 perc kellett neki légkeverésen), hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejet felforraljuk a lime lereszelt héjával együtt, mikor felforrt, leszűrjük. A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk belőle a vizet, és a tejben elkeverjük. A csokoládét a glükózzal vízgőz fölött felolvasztjuk, majd levéve a gőzről a tejet hozzáadjuk (ebben ugye már fel van oldva a lapzselatin). Folyamatosan kevergetve szilikonlapáttal szép egynemű lesz. Utána mehet bele a hideg tejszín is két-három részletben. Szilikonlapát elég lesz itt is, de akár botmixer segítségét is igénybe vehetjük. Nem szabad megijedni, itt még folyékony lesz a krém. Én kb. 5-6 órára hűtőbe tettem, addigra eléggé behúzott (még nem teljesen), majd a kész kosárkákba töltöttem, és további éjszakára így tettem hűtőbe, ezalatt a krém tovább húzott. Másnap reggel eperrel díszítettem. :)

Megjegyzések

  1. Ezt hétvégén tuti megcsinálom, annyira jó!

    VálaszTörlés
  2. Casinos Near Bryson City, NC - Mapyro
    Closest 남양주 출장마사지 casinos 이천 출장마사지 to Bryson City near 포항 출장마사지 Bryson City, NC. Best casinos with casinos 파주 출장마사지 near 김제 출장마사지 Bryson City. Closest casinos to Bryson City.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése