Sütőtökös créme brulée kínai ötfűszerkeverékkel

A sütőtök az az alapanyag, amit legszívesebben augusztustól júliusig ennék. Na jó, legyen inkább egész évben. Mivel azonban most a hétvégén kapunk némi vigaszt az elmaradt nyárért, egy forró, szívmelengető leves mégsem a legjobb felhasználási mód. Adott lenne a másik nagy kedvencem, a fagyi, de ahhoz ma túl sok vendék érkezik, nem tudnék eleget készíteni. Marad így a másik kedvenc desszert, a créme brulée. Persze egy kis csavarral, hiszen ötvöztem a két receptet, és egy sütőtökös - kínai ötfűszerkeverékes créme brulée készült. Szerintem isteni, de próbáljátok ki, pofon egyszerű elkészíteni, nincs szükség vízfürdőre sem a brulée elkészítéséhez.



Hozzávalók: (16 kis brulée edény)

300 g sütőtök (már meghámozva)
1 dl tej
csipet só
1 EK vaj

600 g tejszín
300 g tej
6 tojás sárgája
1 egész tojás
180 g cukor
1 TK kínai ötfűszerkeverék
némi cukor a karamellizáláshoz

Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, hogy hamar puhára tudjuk párolni. A vajat megolvasztjuk, és a vékony tökszeleteket átforgatjuk rajta a csipet sóval. Hagyjuk kb. 3-4 percig, hogy kicsit karamellizálódjon is, majd hozzáöntjük a tejet, és néhány perc alatt puhára pároljuk, majd botmixerrel pürésítjük.
Minden más hozzávalót és a tökpürét is mindenféle előkészítés nélkül egy mixer edényébe töltünk, és összekeverjük. Kis brulée edényekbe töltjük, és gőzfürdő nélkül 90 fokos előmelegített sütőben 120 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt némi cukrot karamellizálunk a tetejére, és kész is. 

Megjegyzések