Csokoládés kalács a'la Ottolenghi

Néha rámtör az érzés, hogy jaaaaaajjj de ennék valami édeset (naponta sajnos többször jön el ez a pillanat). Ma valami furcsa megfontolásból leginkább ez az édesség esett volna jól, de lássuk be: novemberben ennek nekiállni naiv próbálkozás lett volna. Végre hideg van, lehet büntetlenül töményen csokoládét enni, így aztán hamar lett alternatíva. Cukor ebben SOKKAL több van. És ez nem is baj. Ottolenghi Jerusalem könyve a megjelnése óta minden toplistán az élmezőnyben foglal helyet, nem is véletlenül. Ez a csokis kalács recept is sok blogon visszaköszön, ami higgyétek el, nem véletlen. Olyan brutálisan finom, hogy azt nem lehet szavakba önteni. Ráadásul nem bonyolult az elkészítése sem. TÖMÉNY csokoládé és kalória... Nyammiiiii :)
Sajnos normális fotót nem volt módom készíteni, olyan hamar besötétedik (szegény kis Canonom már biztos azt hiszi, hogy nem is élek... :))



Hozzávalók: 
550 g liszt 
14 g szárított élesztő
100 g cukor
1 TK só
3 tojás
120 ml hideg víz
1 citrom/narancs reszelt héja
15 dkg puha vaj

150 g jó minőségű étcsokoládé
120 g puha vaj
50 g porcukor
30 g kakaópor
csipet só

20 dkg cukor
100 ml víz

A tésztához a lisztet, a cukrot, a szárított élesztőt és a sót összekeverjük, majd robotgép dagasztókarjának segítségével összedolgozzuk a tojásokkal és a vízzel. Mehet bele közben a citrom reszelt héja, ez lehet nyugodtan narancs is, ízlés szerint. A vajat apránként adagoljuk hozzá. Hagyjuk addig keverni, míg csinos kis buci lesz belőle, ez nekem kb. 5 percet vett igénybe. Utána mehet egy kicsit kiolajozott edénybe, fóliázzuk le, és tegyük hűtőbe legalább 3-4 órára, de akár éjszakára is. Szépen meg fog kelni.
A töltelékhez a csokit a vajjal vízgőz felett olvasszuk össze. A porcukrot a kakaóval és a sóval szitáljuk egybe, majd keverjük bele a csokis-vajas masszába. 
Mikor a tészta szépen megkelt, osszuk ketté, és lisztezett deszkán sodorjuk ki kb. 30x40 cm-es téglalappá. Kenjük meg a csokoládés krém felével. Az eredeti receptben diót is szór rá, de nálam ez most kimaradt. Chocolate chipet akartam beletenni helyette, de elfelejtettem... :) Ezután csavarjuk fel, mint egy bejglit, majd hosszában vágjuk ketté, és a két szálat fonjuk egymásba. Kivajazott gyümölcskenyér formába tegyük, és nedves konyharuhával letakarva további egy órán át hagyjuk kelni. A tészta másik felével hasonló módon járjunk el. 
190 fokos előmelegített sütőben 25-30 perc alatt elkészül. Mikor kivesszük a sütőből, a cukorból és a vízből főtt cukorsziruppal alaposan locsoljuk meg. Ránézésre ez iszonyú sok szirup, de én majdnem minden cseppjét ráöntöttem. Ha már lúd, legyen kövér! :) Várjuk meg míg kihül, és ehetjük is. 



Megjegyzések