Osterchüechli

Svájci húsvét nem telhet el osterchüechli nélkül. Ez a végtelenül egyszerű, de annál finomabb desszert nem más, mint egy omlós tészta tejberizzsel töltve, mandulával, citrommal és vaníliával ízesítve. Na persze így nagyon le van egyszerűsítve a dolog, de ez a lényege. Linzertészta alaphoz én mindig a bevált receptemet használom, mint itt is. Elkészíthetjük rizs helyett grízes töltelékkel is, de az nálam akkora szentségtörés lenne, mintha mazsolát tennék a sütibe. Szóval no way :) 

Svájc nekem amúgy is a szívem csücske, akárhányszor arra járok, mindig csodálattal tölt el (oké, erről lehet a sok finom csokijuk is tehet, na meg Tanja Grandits... :)) A lényeg, hogy azért értenek a gasztronómiához, nem is kicsit. 



Hozzávalók: (12 db)
200 g liszt
175 g vaj
75 g porcukor
25 g mandulaliszt
1 tojás
1 csipet só

300 ml tej
70 g carnaroli rozs
60 g cukor
60 g mandulaliszt
3 tojás
70 ml tejszín
1 citrom
1 vanília
1 csipet só

Először a rizst készítjük el. Ehhez a tejbe kaparjuk a vaníliarúd belsejét, majd a rudat is beledobjuk, mehet hozzá a rizs is. Forraljuk fel egyszer, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük puhára (kb. 15-20 perc). Mikor már puha, és úgy látjuk, hogy van még tej, akkor már le is lehet venni a tűzről, és fedő alatt kihűlni hagyni, szépen megszívja magát a rizs.

A tésztához a megszokott módon a vaj legyen nagyon hideg! Először a vajat a porcukorral elmorzsoljuk úgy, hogy a vajat a reszelő legnagyobb lyukán át lereszeljük. Ezt követően mehet bele a tojás és végül a többi szárazanyag is. Összegyúrjuk, de nem szabad túldolgozni, mert akkor nagyon megmelegszik a kezünk által. Felhasználás előtt 30 percre a hűtőbe tesszük. A kis tarte formákat vajazzuk és lisztezzük ki.

Közben befejezhetjük a tölteléket: a tojásokat válasszuk szét. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt rizshez adjuk. Mehet bele a mandulaliszt, a tejszín, a citrom reszelt héja és a csipet só is. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, és azt is a krémbe forgatjuk óvatosan. 

A tésztát lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd a kis kivajazott, kilisztezett formákba illesztjük, megszúrkodjuk villával, majd a töltelékből kb. 2,5 EK adagot a tésztára halmozunk (folyékony az állaga, szépen bele fog simulni). Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
Még melegen a formákból kiszedjük, és porcukorral meghintjük. 


Ui.: a kézügyességem nem a legjobb, ezek a sütiken nyulak akartak lenni, nem pedig egerek (volt, aki azt hitte)... :) 

Megjegyzések